Často na večeři připravuji pyré z kořenové zeleniny, které před mixováním nejprve orestuji a poté povařím ve vodě s kořením. Vznikne tak chutný zeleninový vývar, který můžete použít do vaření nebo sníst jako polévku. Pokud si chcete připravit chutnou zeleninkovou polévku od začátku, tady je recept od mé maminky.
⏲ Doba přípravy
15 minut příprava, 30 minut vaření
📝 Potřebujeme
- Zelenina: mrkev, petržel, kedluben či květák (což máte ve spíži)
- Cibule, česnek
- Dochucovadla: sůl, pepř nový (celé), bobkový list, sušená majoránka
- Ghí máslo
- Na ozdobu: petrželka
👩🍳 Postup
Očistěte si zeleninu a nakrájejte ji na malé kousky. Cibuli a česnek očistěte, ale nechte je vcelku. V hrnci rozpusťte lžíci Ghí másla a několik minut na něm restujte pokrájenou zeleninku, po chvíli zalijte vodou, tak, aby mírně převyšovala zeleninu. Přidejte cibuli a česnek na vyvaření a všechna dochucovadla. Vařte na mírném ohni zhruba 20 minut. Potom dolijte vodu do hrce, podle toho, jak hustou si polévku přejete. Případně do ní můžete ještě najemno nastrouhat menší mrkev, která polévku mírně zahustí. Vařte dalších 10 minut a poté můžete servírovat.