+420 775 036 439

martina@dobrenavyky.cz

Začíná zimní období, Vánoce pomalu klepou na dveře, proto jsme se rozhodli připravit si domácí perník, který jsem vždy zbožňovala od mé maminky. Tato zdravá alternativa je velmi chutná a skoro ani neznám rozdíl. Děkujeme Cukrfree za inspiraci k receptu.

⏲ ​​Doba přípravy

  • 15 minut, 30 minut pečení na 170°C

📝 Potřebujeme

Na těsto:

  • 1 hrnek mandlového másla
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 1 hrnek vody
  • 5 vajíček
  • 3 lžičky perníkového pepře
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 1,5 lžičky zdravého prášku do pečiva
  • ½ hrníčku nakrájených vlašských ořechů a hrst sušených rozinek

Na švestková povidla:

  • 1 hrnek Bio sušených šestek

Na polevu:

  • 80g kvalitní čokolády 90%+
  • 1 hrnek 100% bio kakaa
  • 1 hrnek kokosového oleje
  • Javorový sirup (k doslazení, dobrovolné)

👩‍🍳 Postup

Zapněte vyhřívání trouby na 170°C. Sušené švestky zalijte horkou vodou a nechte odpočívat. Začněte připravovat těsto. V mixéru smíchejte mandlové máslo, vajíčka a vodu. Ve druhé misce smíchejte suché ingredience a poté je vmíchejte do tekuté složky. Mělo by vzniknout středně tuhé těsto. Pokud by bylo příliš řídké, přidejte mandlové máslo či kokosovou mouku. Pokud by bylo příliš tuhé, přidejte vodu. Nakonec do těsta zamíchejte nakrájené vlašské ořechy a rozinky a směs vylijte na menší plech vystlaný pečícím papírem. Těsto pečeme zhruba 30 minut a následně ho necháme vychladnout. V mixéru si připravte domácí povidla, rozmixováním namočených švestek. Povidla rovnoměrně natřete na těsto. Nakonec si připravte čokoládovou polevu. V menším hrnci spojte všechny ingredience a čokoládovou směs nalijte na vršek koláče. Koláč vložte do chladničky a zkuste vydržet nejíst, dokud ztuhne čokoláda. 🙂

* Recept je inspirován receptem z Cukrfree kuchařky.

Martina

Pomáhám lidem odhalit příčiny jejich zdravotních potíží a obnovit rovnováhu těla i mysli pomocí přírodní medicíny a dobrých návyků ve stravování a životním stylu. Věřím, že přirozená řešení v harmonii s tělem, bez zbytečné chemie, mají smysl.